Kyoto

op Gepost in Japan Hits: 1049

De trein brengt ons in iets meer dan twee uur van Kanazawa naar Kyoto. We vertrekken in de regen, bij aankomst is het droog. De eerste indruk is in Kyoto goed geregeld. Het station aldaar is mega indrukwekkend. Niet zozeer aan de buitenkant, maar des te meer aan de binnenzijde.

 

 

 

 


Kyoto - Kyoto StationHet is een gi-gan-tisch gebouw van 12 verdiepingen hoog, aan de binnenzijde is het een geheel open ruimte met aan de zijkant roltrappen die tot boven komen. Een enorme gebogen glas-stalen construktie die het dak vormt. Het eigenlijke station zit hieronder, alles boven het station is shopping en eten. Maar wat een gebouw. We zijn een paar keer de roltrappen op geweest. Boven is een dakterras met bamboestruiken en een prachtig uitzicht, o.a. op de Kyoto Tower die er vlak naast staat. Helemaal in de nok is een ‘sky-walk’ waarbij ze de zijkanten maar hebben afgeplakt voor mensen met hoogtevrees. Bovenin vormen de trappen een groot amfitheater waarbij de treden zijn voorzien van lampen waar dan ’s avonds weer een lichtshow op is. O ja, en het is er in het stations deel soms ook HEEL druk…
De eerste middag ons vermaakt bij de Nishiki markt en de eerste van vele tempels. Wat gelijk opvalt zijn de drommen met kinderen is schooluniform die je weer overal tegenkomt. Als we er een paar spreken blijkt dat ze op schooreis zijn. Schijnt vaste prik te zijn in mei en juni. Vanuit heel Japan komen ze naar Kyoto om wat op te doen van het culturele erfgoed. En lekker te keten, weliswaar op z’n Japans, dus heel beschaafd. ’s Avonds op de 12e verdieping van het stations complex gegeten.

 

Kyoto - Fushimi Inari tempelVervolgens een dag met de trein op pad binnen Kyoto. We delen het maar een beetje op, sommige bezienswaardigheden zijn het gemakkelijkst met de trein te bereiken, andere juist weer met bus of metro. Vandaag dus onze trein dag. Eerst naar de Fushimi Inari tempel. Dit is misschien wel het bekendste beeld wat er van Kyoto terug te vinden is. De tempel met de duizenden oranje poorten die als een tunnel over de paden staan. We zijn vroeg op pad gegaan maar als we aankomen is het al weer razend druk. In eerste instantie een beetje een teleurstelling want echt veel lol is er niet aan om met drommen tegelijk onder de poortjes door te gaan. Maar zoals zo vaak blijven de drommen dicht bij huis. Het eerste stuk is enorm druk, zeg maar tot het keerpunt waarbij je met een ander parallel pad weer naar beneden kunt. Maar de paden strekken zich uit over de hele heuvel waartegen de tempel is gebouwd. We lopen het rondje wat over de top gaat. Hier is het gedaan met de drukte en heb je zo nu en dan het hele pad weer voor jezelf. Prachtige uitzichten onderweg op Kyoto. Het is vandaag een warme dag maar in het bos is het heerlijk koel. En de poortjes, er staan er ontelbaar veel van. De inscripties die op elke poort staan zijn alleen zichtbaar als je afdaalt van de top. Terecht dat dit een van de toppers van Kyoto is.
Kyoto - Bamboe bosVervolgens terug getreind naar Kyoto station en daar ergens wat gegeten. En dan weer in een ander treintje naar Arashiyama om het bamboe bos te bezoeken. In eerste instantie lijkt het te gaan om het bamboe bosJE, maar uiteindelijk staat er toch wel een aardig bos. Maar ook hier is de mystieke sfeer die aanwezig zou zijn ver te zoeken door de drommen mensen. Leuk maar niet meer dan dat.
Die avond eerst wezen shoppen bij Yodabashi. Dit is een van oorsprong camera / elektronica gigant die inmiddels van alles verkoopt. Wat een winkel! Zo belachelijk veel van alles te koop. Gewoon alle verkrijgbare cameralenzen van alle merken in het schap. Tripods, een stuk of 150 verschillende…, en ga zo maar door. Tot outdoor spul aan toe. Wat een winkel, alleen hiervoor kan je eigenlijk al een dagje in je vakantie plannen. En, ze hebben ook nog een verdieping met allemaal verschillende restaurants. Daar na al deze indrukken maar neergestreken.
Kyoto - Kiyomizu-dera tempelDan een dagje bussen. Eerst in ons hostel een dagpas voor de bus gekocht en de bus naar de Kyomizu-dera tempel genomen. Deze tempel staat prachtig in het bos tegen een helling. Je hebt er geweldige uitzichten over de groene heuvels en de stad. Nu met de Kyoto Tower in het zicht. Rondje gelopen om de tempel heen door de bossen. Dan langs een heel aantal tempels gelopen en een rondje door het geisha district gemaakt. Zowaar twee dames tegengekomen. Dan vervolgd met het ‘Path of Philosophy’, een rustig paadje langs een beekje met mooie vissen. Ooit heeft er hier een bekende Japanse schrijver filosofische overwegingen gehad en zo is het balletje gaan rollen. Rustig wandelingetje van een half uur. Geëindigd met de mooie tuinen van de Ginkakuji tempel.