Van Fes naar Meknes

op Gepost in Marokko Hits: 2384

Meknes is kleiner en gemoedelijker dan Fes. Maar wel ook met een fraaie medina. Niet zo groot als die van Fes maar net zo vol tot op de vierkante centimeter met bedrijvigheid. En de tourgroepen zijn hier ook weer verdwenen, lekker kleinschalig dus.
De bus naar Meknes is een oud boemeltje, niet erg want het is maar een rit van een uur. Onze eindbestemming is het Maroc hotel, weer naast de medina en met kamers die uitkijken op een binnenplaats met bomen vol oranje sinaasappelen. Mooi plekkie dus.

's middags op pad in de oude stad. De enige manier om alles de winkels in de steegjes van de souks in en uit te krijgen is nog steeds met ezels. Overal kom je ze tegen, zo vol beladen dat er bijna geen ruimte overblijft om te passeren.

meknes chillen voor het mozaiek 20180318 1598849297

Ook hier maken we in eerste instantie weer de wandeling uit het boek. Langs de highlights. En dan nog is het zoeken naar de juiste route door het doolhof. Maar verdwalen is ook dikke pret en uiteindelijk beland je vanzelf wel weer op een herkenbaar punt. Op de specerijen markt inkopen gedaan. Taalkundig een klein probleem en dus hebben we gewoon maar van alle kruiden een beetje in een zakje laten doen. De hele kamer ruikt al spicy!

meknes spicey 20180318 1756265578
Bij alle moskeeën die we bezoeken kom je niet verder dan de ingang. Niet moslims hebben geen toegang. Wel jammer want de entrees zien er altijd al erg fraai uit. Moet binnen ook heel bijzonder zijn. In Syrië en Jordanië was het over het algemeen geen probleem om binnen te kijken, werden we zelfs uitgenodigd! Maar hier is het tot de deur en niet verder.
Het El Hedim plein voor de enorme Bab El Mansour poort in de stadsmuur komt rond een uur of vijf in de middag tot leven. Allerlei straatartiesten doen hun kunstje. Enorme groepen staan om de artiesten heen. Vaak met veel gejoel. Overal lopen verkopers met hun handel op het plein. Gezellige chaos.
meknes el hedim plein bab el mansour poort 20180318 1349034957

Op woensdag maken we een dagtrip naar de Romeinse ruïnes van Volubilis. Eerst met een gedeelde taxi tot Moulay Idriss. Er rijden honderden van deze Mercedes taxi's die weg gaan als er zes man in zit. Het merendeel is nog type jaren zeventig, met veel chroom. En hier in Marokko al aan hun zoveelste leven begonnen met een paar miljoen kilometers op de teller. Maar voor zo'n ritje prima te doen.
We zijn vroeg op pad gegaan en lopen als eerste het terrein van Volubilis op. De Romeinen hadden hier vlak na het begin van de jaartelling een heel welvarende stad. Het is geen Palmyra maar fraai om te zien. Boven op de losse zuilen liggen ooievaars nesten. De ooievaars zelf zijn inmiddels vertrokken, we zagen ze gisteren ook veel rond Meknes.

volubilis met nieuwe bewoners 20180318 1456982237
De ruïnes liggen op een helling boven de omgeving en er is een mooi uitzicht over de olijf boomgaarden en landerijen in de omgeving. Binnenkort wordt het geheel hier opgewaardeerd want er wordt een enorm gebouw met museum neergezet bij de entree.
Vervolgens terug met een taxi naar Moulay Idriss. Dit is een bedevaart plaats voor moslims. Er is een moskee met mausoleum waar Moulay in ligt en daar komt men uit heel Marokko op af. Het is een heel leuk plaatsje wat tussen de heuvels ligt. We lopen naar een uitzichtpunt wat een mooi plaatje geeft van de witte stad tussen de heuvels. Het is een wirwar van trappen en steegjes om er te komen. Op het plein wat gegeten en gedronken en dan weer retour naar Meknes, met de bus ditmaal.
moulay idriss uitzicht over het dorpje 20180318 1375531533
Die avond gegeten in stijl. Prachtig huiskamer restaurantje op een minuut van ons hotel. Fraaie gedecoreerde kamers met tegelwerk en banken met kussens tegen de muren. Heel sfeervol, en heerlijk gegeten ook!