Op pad in Tokyo

op Gepost in Japan Hits: 830

Vandaag is de eerste dag van de Golden Week. De vakantie week voor geheel Japan. En waar gisteren de straten hier gevuld waren met miljoenen mannen in pak zijn ze vandaag vrijwel geheel verdwenen. Lekker thuis met de family. En daardoor lekker rustig op straat.

Na ons ontbijtje zijn we naar het Jimbocho metrostation gewandeld op een minuut of vijf van het hotel. Daar een Pasmo prepaid kaart uit de automaat weten te krijgen en op pad gaan we!

 

 

Tokyo - Senso Ji tempelEerst naar de wijk Asakusa om de Senso Ji te bezoeken. Alle straten richting de tempel zien zwart van de mensen. Hier hebben ze dus allemaal verzameld. gedwee hobbelen we mee in de stroom richting tempel door straatjes met aan weerszijde een eindeloze rij winkeltjes met onmisbare souvenirs. Voor de Japanse tourist dan. Geregeld passeren we ook winkeltjes met heel interessante culinaire experimenten. De groene thee koekjes geproefd. Waren best lekker!
De tempel is groot en heeft een fraaie tuin er om heen die dan weer wordt omsloten door het wat minder fraaie japanse beton. Het is heerlijk weer vandaag en dus mooi in het zonnetje gezeten. Nog een rondje door de wijk, en dan in een tentje aan de ramen (noodlesoep) De restaurantjes zijn hier allemaal klein, met een stuk of wat tafels rondom de open keuken van waar de heerlijke geuren (en vette walm) zich door de tent verspreiden. Je hebt binnen een paar minuten alles op tafel staan. Erg lekker!

Tokyo - Ueno

En dan weer richting metro. Tokyo is vol. Zo vol dat ze hier alles boven elkaar hebben gebouwd. De metro onder de grond en dan straten en voetpaden weer op verschillende niveaus over elkaar en daar weer boven de doorgaande snelwegen op palen. Op sommige punten zie je prachtig alle lagen elkaar kruisen. Indrukwekkend. En de metro is ook al zo gigantisch uigebreid en high tech. Allerlei slimme info op displays waarvan je denkt, da's inderdaad handig. Waarom hebben wij dat niet in polderland? En het is zo'n enorm netwerk van metrolijnen, je kan echt overal komen.

 

 

Tokyo - Ueno parkOnze volgende stop is de wijk Ueno. Door het gelijknamige park wandelen we naar het Nationaaal Museum. Ook in het park is het druk. Heel tokio is aan de wandel zo lijkt het. De straatartiesten hebben veel bekijks en elke truc is goed voor ooohs en aaahs uit het pubiek. In het museum weer serene rust want Japannes zijn gediciplineerd, dat hebben we inmiddels wel door. Dit is zo'n beetje het rijksmuseum van Japan en je wordt door de eeuwen der Japanse kunst meegenomen. Het kan niet allemaal boeien, caligrafie is hier grote kunst maar voor mij is het toch echt allemaal hetzelfde...

Na een uurtje hebben we het wel bekeken en gaan weer naar buiten. Lekker nog even in het zonnetje door het park en vervolgens door de oude wijk Yanaka en over het Yanaka kerkhof. Achter Yanaka weer de metro ingegaan en terug naar het hotel. Inmiddels hebben we aardig moeie beentjes van de hele dag slenteren.

Tokyo - Tsjukiji vismarktDe dag er op zo vroeg mogelijk getracht richting Tsukiji vismarkt te gaan. Maar we zitten nog aardig in de jetlag dus heel vroeg werd het niet. De vismarkt begint om vijf uur 's ochtends en dat hebben we dus niet gehaald..., het werd een uur of 10. En dan zijn ze daar dus al weer een beetje aan het schoonmaken. Gelukkig valt er nog genoeg te zien. dit is de grootste vismarkt ter wereld en inderdaad het is enorm! Zoveel hallen met vis en schelpdieren. De reusachtige tonijnen waren inmiddels bijna allemaal al in mootjes gehakt. Allerlijmandere vissoorten liggen in het ijs in piepschijm bakken. Het is onmogelijk dat de natuur dit kan bijhouden, zo'n enorme hoeveelheid vis die alleen al vandaag op deze markt wordt verhandeld. Niet zo gek dat de zeeen leegraken. Al zag je er ook bakken met Noorse en Chileense kweekzalm. Overigens ook hier drommen mensen. Maar de handelaars zijn er kennelijk aan gewend want ze rossen op volle snelheid met hun karretjes door de paden.
Tokyo - Hama Rikyu GardensVlak bij de vismarkt ligt een heel oud park, de Hama Rikju Gardens. Ooit aangelegd door een heerser van weleer. Het ligt vlak aan zee en de waterpartijen worden gevuld door zeewater waardoor je er ook eb en vloed hebt. Prachtige mooie bomen en uitzichten. Het park is omsloten door enorme gebouwen die staan te glimmen in de zon. Fraai stukje Tokyo skyline.

Later lopen we onder diezelfde gebouwen door als we richting metro gaan. Ze zijn echt reusachtig. Ook hier is alle infrastructuur gestapeld. Als we op een terrasje wat eten rijdt onder ons de metro, is op ons niveau een winkelcentrum, daarboven een voetgangers galerij en daarboven weer een treinstation. En er tussendoor nog een autoweg. Handige jongens die Japanners. En het voordeel is dat je heerlijk rustig op een terras zit terwijl aan alle kanten verkeer gaat. Je merkt er niets van.
Tokyo - Imperial Palace picknicVervolgens naar het Imperial Palace in hartje Tokyo. Of tenminste wat er van over is. De muren die het omsluiten zijn indrukwekkend, maar binnen de muren is er eigenlijk alleen nog een groot park. In het midden is een groot open veld en hier stond ooit het paleis met al z'n bijgebouwen. Nu dus gras en daar wordt met dit fraaie weer veel gebruik van gemaakt. Overal liggen mensen te relaxen. Goed voorbeeld doet goed volgen en dus liggen wij ook een uurtje te snurken tussen de gezinnetjes.
Tokyo - Shunjuku neon

 

 

Die avond naar Shinjuku gegaan, het uitgaansgebied vanTokyo. Hier hangt de neonreclame tot in de hemel. in de smalle straatjes in het gebied is het net kermis. Overal knipperende neons. Komplete oosterse paleizen zijn tegen de gevel aangebouwd in verlichting. Superkitch allemaal maar wel heel grappig om te zien. Hier ook wat gegeten. En als je wilt opvallen dan doe je hier op straat een rondje. Prachtige uidossingen gezien, met fluorhaar en konijnenoren.