Drie weken Noorwegen 2006

op Gepost in Noorwegen Hits: 2389

Donderdag 25 Mei. Iets voor zessen van huis vertrokken met een volgeladen auto. Het rijdt heel voorspoedig; Groningen, Nieuweschans, Hamburg, we vliegen er voorbij. Bij de Duits/Deense grens in Flensburg gestopt en even gerelaxed. Er is hier een gloednieuw shopping gebeuren wat zich voornamelijk richt op de Scandinavische klanten. Veel drank dus..., maar ook goedkoop gas tanken dus dat komt mooi uit. Daarna doorgereden door het zacht glooiende landschap van midden Denemarken. Grote velden met koolzaad strekken zich als knalgele dekens links en rechts van ons uit. 

 

Het laatste stukje richting Hanstholm over wat binnenwegen gereden en ruim op tijd bij de haven gearriveerd. In een hopeloos havenrestaurantje vol andere veerboot klanten wat gegeten. Het is er warm, staat blauw van de rook, de patat druipt en de vis taai....

Om half acht vertrekt de veerboot van Masterferries, een grote catamaran. Het gaat bij het laden heel efficient en voor we het weten stuift hij tussen de havenpieren door de zee op. En het is vanavond een woeste zee. Het schip stuitert met z'n enorme snelheid op de golven en links en rechts worden de neusjes wat bleker. Ik moet zeggen dat ik zelf ook op een geven moment even op zoek moet naaar de horizon om de evenwichts organen weer wat te kalmeren. Gelukkig duurt de overtocht slechts twee uur en om half tien varen we de haven van Kristiansand binnen. Het uitladen gaat al even vlot als het vertrek en geen tien minuten later rijden we de stad door. Eerst nog even getankt bij een locale gasboer en dan op zoek naar een overnachtingsplaats. We rijden eerst een eindje langs de E39 en pakken dan een klein zijweggetje tot we bij een meertje komen. Gelukkig is het nog licht en snel zetten we ons tentje op. En dan is het wel mooi geweest voor vandaag, snel slapen!

We rijden langs de kust omhoog, over slingerende wegen langs grote boerderijen en door gehuchten met de mooiste namen. In het plaatsje Mandal een rondje gelopen. Het is een stadje met een mooie oude kern met witte houten huisjes. Jammer dat het zo'n grauwe dag is want het ziet er nu wat troosteloos uit. Verder een gezellige winkelstraat en een leuk haventje. Wat verderop bij de Noorse Zuidkaap van Lindesnes Fyr gelunched. Dit is het meest zuidelijke puntje van Noorwegen en aangezien de de Noordkaap achterwege laten deze vakantie het de enige geografische landmark wat we gaan zien. Vanaf hier is het nog 2518 Km. naar de noordelijke variant, hoezo een lang land!

Het is inmiddels zonnig geworden en we liggen wat te snurken tussen de rotsen.