Langzhong en Chongqing

op Gepost in China 2012 Hits: 1898

De oude straatjes van Langzhong glimmen in het avondlicht door de vele regen van vandaag. Uren heeft het geregend maar gelukkig is het nu weer droog. We  wandelen langs scheefgezakte houten huisjes met de kenmerkende grijze pannen op het dak. Langzhong is zo'n stadje met een oud historisch centrum. Gelukkig is dit nog een “levend” oud stadje.

Er wonen en werken hier nog gewoon mensen op de manier zoals ze al eeuwen doen. Niet dat het toerisme het al niet aan het overnemen is, maar er is in elk geval nog een beetje authenticiteit. En dit plaatsje ligt al weer zo ver van de Lonely Planet routes dat men weer omkijkt als er een westerling voorbij komt. We zijn dan ook de enige westerlingen in het hele plaatsje. Het hostel wat we hebben is in een van de mooie oude gebouwen en is geheel volgens fengshui ingericht. Alles in balans.

Er zijn hier een aantal oude wachttorens en eentje beklimmen we voor een mooi uitzicht over het oude stadsdeel. Van boven of gezien is het een zee van grijze daken die overgaat in de rivier die er om heen stroomt. Bij de rivier 's avonds gegeten. We zijn hier in het weekend en er zijn veel Chinese toeristen. Ze zitten met de groepjes om grote tafels en laten het bier per doos aanrukken. Het wordt dus al snel gezellig! En de vreugde wordt uiteraard gedeeld dus schuift er geregeld iemand aan bij ons tafeltje die weer een fles leegschenkt. Grote verhalen al verstaan we er niets van, maar wel gezellig. Na het eten naar de aanlegplaats voor boten in de rivier gelopen. Hier is men rijstpapier ballonnen aan het oplaten. Een voor een stijgen ze statig boven het glinsterende water omhoog. Ze zijn te volgen tot grote hoogte. Dan gaat opeens het vlammetje uit en verdwijnen ze in het donker. Leuk gezicht.

Dan door naar de plek waar ons Chinatripje begon; Chongqing. Alleen gaan we nu voor het eerst naar het centrum. Chongqing is enorm, de 4e metropool van China. Het is ook een van de steden die tot het “fornuis” van China behoren. Nergens wordt het in de zomer zo heet als hier schijnt het. En inderdaad, als we de bus uitstappen staat de kachel aardig aan. Er valt weer eens slecht een taxi te scoren maar gelukkig kent ook Chongqing z'n snorders en zo rijden we met een dame in een soort brommobiel naar ons hostel. Ach, als je er maar komt.
Het centrum van Chongqing ligt op een heuvel die aan twee kanten wordt omsloten door rivieren; de Yangtze en de Jialing. Vlak bij het punt waar de rivieren samenvloeien staat ons hostel. We kijken uit op de cruiseschepen die hier vertrekken voor de bekende tochten over de Yangtze rivier.

Die middag het centrum verkent. Het is nog een leuk stukje traplopen om er te komen. Als het te heet wordt duiken we maar weer even een shopping gebeuren in waar de thermostaat altijd aanmerkelijk lager staat. 's Avonds langs de rivier gewandeld. De rondvaartboten zien er nu uit als een soort varende kermisattractie, vol met neonverlichting in alle kleuren. Ze schuiven langzaam over de rivier voor de gebouwen vol neon aan de overzijde langs. Mooi plaatje.

En zo zit onze China trip er al weer op. Zo dadelijk pakken we taxi richting airport waar we de laatste nacht in een hotel op loopafstand gaan doorbrengen. En dan vliegen we morgenochtend weer terug naar Holland. Weer een mooie ervaring rijker!