Fietsen door Xi'an

op Gepost in China Hits: 3374

Xi'an is ook zo'n flink uit de kluiten gewassen stadje, zo'n 6,6 miljoen mensen leven hier. En op zaterdag gaan ze allemaal de stad in om te shoppen. Althans zo lijkt het. Het is dus zaterdag vandaag en wij hebben het nobele idee om eens wat aan de conditie te gaan doen. Dus niet meer rustig wandelend door zo'n stadje kuieren, nee we gaan sportief op de fiets! Voor het hotel staat op straat een "fietsen op de stoep parkeerbeheer mannetje" en die wil ook wel verhuren.

Waarschijnlijk zijn er door de jaren heen wel eens wat fietsjes blijven staan en die kunnen wij krijgen. Nu loopt de conversatie niet helemaal soepel maar zoals zo vaak is er dan opeens iemand die weer een beetje Engels spreekt. Dit maal een snuitertje van een jaar of 10. Hij babbelt al een aardig mondje Engels en de deal is nu snel gesloten. Voor 15 Yuan zijn wij de hele middag eigenaar van twee prachtige Chinese fietsen. Ze zijn model begin 1900 met van die enorme stalen handremmen (die natuurlijk niet werken) en de frame hoogte is afgestemd op de gemiddelde Chinees. Laat die nu ongeveer half zo groot zijn als ik.... Het zijn dus vrij kleine fietsjes. Voor Anita nog niet zo'n probleem, maar ik kom met m'n knieen boven het stuur uit. Afijn we hebben fietsjes en zijn dus al dik tevreden. Het levert voor de lokalen in elk geval een vermakelijk gezicht op zo'n lange blanke slingerend op z'n fietsje door de straten. Xian moskDe hele middag hebben we door het centrum gereden. Het is deels heel modern met westers aandoende winkelstraten, maar ook mooi authentiek in de moslimwijk. Hier ook een heel oude moskee bezocht. Niet te vergelijken qua bouwstijl met de moskeen zoals wij ze kennen. Een heel eigen Ming architectuur. Het mooie van dit soort plaatsen is ook dat ze altijd en oase van rust in de hectische binnenstad zijn. Lekker om even uit te rusten dus.
Tijdens onze fietstocht ook weer eens op een markt beland. Ik blijf dit erg fascinerende plekken vinden. Deze keer was er heel veel vlees en vis te koop. Wat dan weer tegen de borst stuit is de enorme hoeveelheid levende dieren die ligt te wachten op z'n einde. Hier waren oa. bakken vol met allerlei schildpadjes en slangen te koop. Alleen al op een markt als deze liggen er al honderden en er zijn natuurlijk onnoemelijk veel van deze marktjes. Je vraagt je af wanneer China z'n fauna echt kompleet opgegeten zal hebben want het lijkt me sterk dat dit soort dieren hiervoor geteeld worden. En er wordt hier zo veel geconsumeerd. Echt elk moment van de dag wordt er gegeten. En er valt ook altijd overal wel wat te eten te kopen.
En op zich is het bereiden van het eten ook wel een boeiend gezicht. Er wordt bijvoorbeeld veel gewokt op straat. Dit zijn hele grote wokken die op een soort halve kolengestookte oliedrum gebruikt worden. De kolen worden aangejaagd met een grote ventilator zodat de vlammen soms wel een meter onder de wok vandaan schieten alsof het een vlammenwerper is. Het ding wordt zo heet dat de wok gewoon roodgloeiend is. Is je eten lekker snel klaar...
Aan het begin van de avond de fietsjes weer retour en een kromme rug rijker. Als we 's avonds in de kamer zitten horen we opens bekende stemmen op de gang. Het zijn Bouke en Judith die toevallig ook in dit hotel zijn beland en ook nog eens de kamer naast ons hebben. Afgesproken om morgen samen naar het terracotta leger te gaan.

# posted by Frank : maandag, april 05, 2004