Koloniaal en kust

op Gepost in Brazilië Hits: 2252

Inmiddels zijn we in de historische koloniale hoek van Brazilië. Deze provincie heet Minas Gerais, een mijnstreek. Het stadje waar we zijn is Ouro Preto.. Prachtig gelegen op de hellingen van de heuvels hier. Wel serieus klimmen zo nu en dan want een rondje door de stad is toch al snel vier keer heuvel-op, heuvel-af. Het hele centrum is voorzien van keien in de straten, ze liggen er al eeuwen. En vol met al die fraaie huizen van honderden jaren oud. En vooral kerken. Een stuk of tien, alleen al in het centrum.

Meestal op het hoogste punt van een heuvel. Ons hostel ligt ook op zo'n heuvel. We hebben een kamer aan de buitenzijde met een prachtig uitzicht over de stad. En er is ook een groot balkon met hetzelfde fraaie uitzicht. Veel zitten uitkijken over de stad, s avonds met onweer op de achtergrond. En de drumband in het centrum is begonnen aan de “pre-carnaval”. Zie je hier vrij vaak. Kunnen ze niet wachten tot de echte, wordt er even een pre-editie tegenaan gegooid. Tot diep in de nacht!
We bezoeken ook een oude goudmijn in een plaatsje in de buurt. Tot 1986 werd hier de berg afgegraven op zoek naar het edelmetaal. In totaal zit er 30 kilometer gang in de berg. Alleen zijn ze op een gegeven moment op een onderaardse rivier gestuit en liep de boel onder. Pompen dus! Toen de mijn gesloten werd is de pomp uitgezet en is een groot deel van de gangen ondergelopen. Tot een bepaald niveau, en tot daar kan je vandaag de dag in de mijn. Hoewel, de echte liefhebbers kunnen met duikuitrusting op excursie in de ondergelopen gangen. Je daalt af met een karretje op een rails, heel grappig, net een achtbaan. Diep onder de grond een rondje gewandeld met een gids. Was wel interessant. Het stuk wat onder water staat is heel fraai, kraakhelder, alles spiegelt.
De dag er op doorgereisd naar Sao Joao del Rei. Spul gedumpt in een hostel en gelijk door naar Tiradentes een klein oud dorpje. Ook hier weer straatjes vol keien en koloniale huisjes. Heel fraai. Wel erg toeristisch, veel shops en dergelijke.
Dan weer een leuke reisdag, eerst een bus terug naar Rio genomen en daar op het busstation gelijk een vervolg bus genomen naar Paraty. Zijn we een aardig dagje mee zoet.
Vlakbij Paraty ligt het dorpje Trindade. Toevallig iets over gelezen op internet en de gok maar genomen. Blijkt zeer de moeite waard. Handje vol pousada's, restaurants en winkels en dat is het. En een hele reeks aan prachtige baaitjes met zandstranden omsloten door het regenwoud. Twee dagen lekker gerelaxed. Wandelingetje naar de watervallen gemaakt. Heerlijk koel water om in te zwemmen. Helaas is het alle dagen bewolkt, maar de luchtvochtigheid is hier enorm dus zwemmen is wel even lekker!
Ook naar de “natural pool”gewandeld, een uurtje lopen van het dorp. Een partij enorme rotsblokken heeft hier in zee een zwembad gevormd. Mooi rustig water, geen golfslag. En bergen visjes die er rondzwemmen. Als je even stil staat in het zand komen ze massaal aan je voeten knabbelen.trindade zwemmen in de natural pool 20150816 1689833445
Vervolgens verblijven we nog een dag in Paraty om ook dit plaatsje eens te bekijken. Het was ooit de belangrijkste havenplaats van de Portugezen. Al het goud wat landinwaarts werd gewonnen ging vanaf hier met de boot richting Portugal. Tegenwoordig worden vooral dikke Brazilianen uit Rio verscheept. Voor een rondje langs de eilandjes in de baai. Het haventje ligt vol met kleurige bootjes. En de baai is prachtig. Net als het plaatsje zelf. Ook hier de straten vol keien. Enorme joekels dit keer, het loopt soms zelfs vrij beroerd.
Die nacht de bus genomen naar Sao Paulo. Om een uur of vijf aangekomen. Meteen een vervolg geboekt naar Curitiba. We hebben geluk, hij vertrekt al om zes uur. Sao Paolo is enorm. Er komt geen eind aan als we over de snelweg rijden. 19 miljoen mensen in deze ENORME stad....
Mooie rit naar Curitiba. Veel jungle nog op de bergen. Er staan bomen tussen die vol op in het geel staan te bloeien. Prachtig gezicht tussen het donkere groen. Lekker vroeg in Curitiba, voordeel als je vroeg start..., rond de middag lopen we naar een hostel.