Isfahan, de halve wereld zien!

op Gepost in Iran Hits: 1768

We arriveren na zes uur bussen vanuit Yazd in Isfahan. En dat heeft meteen een fijne indruk. In tegenstelling tot de eerdere plaatsen die we bezochten is deze stad groen! Overal parkjes en alle straten hebben aan weerszijde een rij bomen. En dat maakt het gelijk veel aangenamer. In de schaduw van de bomen zijn de straten aanmerkelijk koeler.

Het hostel dat we eerder hebben uitgezocht ruilen we na een nachtje al weer in voor het Orchid Hotel. Veel betere deal en het hostel lag wel erg ver buiten het centrum. Isfahan is de populairste plek om te bezoeken in Iran voor binnen- en buitenlandse toeristen. En met reden, het is een geweldige plek om te verblijven en er is gewoon heel veel te zien.
We hebben hier drie dagen voor bedacht en kunnen dus mooi de tijd nemen om alles te verkennen. De bazaar is hier ook weer enorm. Het mooiste stuk heet Bazar e- Bozorg en we lopen hem vanaf het grote plein tot aan de Jameh moskee. Esfahan - In de Bazar -e BozorgDe entree is een prachtige poort met een pleintje in u-vorm en een fontein er voor. Hier ervaar je echt het Perzische 1001 nacht gevoel. De bazaar zoals hij er nu staat is al iets van 500 jaar oud en de gewelven en koepels zien er prachtig uit. Werkelijk alles is weer te koop en sommige stukken is er geen doorkomen van de drukte.
Midden in de stad ligt het Nachshe jahan plein. Dit is echt een enorm rechthoekig plein. Het schijnt het een na grootste ter wereld te zijn, alleen het Tian Men plein in Beijing is groter. Midden op het plein is een enorme vijver waar ’s avonds de fonteinen aan staan. En ook de rest is prachtig aangelegd met groen, bomen en heel veel bankjes. Vooral in de avond heeft het een geweldige sfeer. Iedereen komt er heen om te relaxen, spelen en ontmoeten. We worden weer door vele mensen aangesproken. Rondom het gehele plein is ook een bazaar met allerlei handwerk en tapijten winkels. Souvenir handel dus. Maar nog wel op een leuke manier. Niks geen opdringerige verkopers hier. Alles gaat nog op de vriendelijke Iraanse manier! We hebben weer wat kleden en kleedjes ingeslagen en kruiden, saffraan en gedroogde vruchten voor door de rijst. Het is een spektakel van kleuren en overdag lekker koel en in de avond aangenaam warm. Het koelt hier namelijk wel al weer behoorlijk af ’s avonds.
Drie van de grote bezienswaardigheden bevinden zich ook direct aan het plein. Keurig verdeeld, aan iedere zijde een. Het zijn een paleis en twee moskeeën. We brengen aan elk een bezoek. Het valt wel op dat er heel veel gerestaureerd wordt aan de moskeeën en dat is ook hier het geval. Vaak staat de hele binnenplaats vol met bouwmateriaal en wordt er druk gebouwd en dat doet de serene ervaring een beetje in het water vallen. Ook het paleis wordt gerestaureerd. Maar van de buitenkant zijn het prachtige plaatjes. Vooral de twee moskeeën hebben weer heel fraai tegelwerk. 

Esfahan - Khajou brugEen andere bekende bezienswaardigheid in Isfahan zijn de eeuwenoude boogbruggen over de rivier. De rivier die momenteel overigens een grote dorre vlakte is, want er staat op dit moment geheel geen water. Er liggen er drie op een rij, met een moderne brug er tussen en we wandelen in de namiddag en avond een rondje langs de bruggen. Eerst kleuren ze prachtig op in de ondergaande zon en vervolgens worden ze heel sfeervol verlicht. Het zijn ook echte lokale ontmoetingsplaatsen en in de nissen van de brug wordt gezeten, gezongen en gepraat. We zitten hier zelf ook lekker tot de zon onder is en lopen dan weer naar een volgende brug. Aan weerszijde van de rivier ligt op de oever weer een prachtig parkje, lekker lopen zonder de drukte in de straten.
Aan de overkant van de rivier ligt de wijk Jolfa. Hier woont sinds eeuwen een kleine groep Armeense christelijken en er staat een prachtig gedecoreerde kerk. We gaan hier naar toe met de nieuwe metro in Isfahan. Er is pas één lijn en die passeert er vlak langs. Kennelijk moet de lokale bevolking ook nog een beetje wennen aan het bestaan van de metro want ondanks de drukte in de straten is het in de metro heel rustig. We worden door een assistent zelfs persoonlijk naar het juiste spoor begeleid!
Esfahan - Koepel van Vank KerkDe kerk heeft een zelfde koepel als je bij de moskee ziet, alleen is hier de hele binnenkant beschilderd met Bijbelse taferelen. Echt elk stukje muur is beschilderd. En vaak met afbeeldingen die na de revolutie van 1979 helemaal niet meer kunnen. In het paleis zagen we al dat alles wat enigszins een vrouwelijke vorm had al vernield was. Maar kennelijk is deze kerk de dans ontsprongen.
De wijk Jolfa is ook een van de meer liberale plekken van Isfahan en is ook het uitgaansgebied. Nu is dat wel betrekkelijk in een land zonder alcohol maar het zit er vol restaurantjes en koffiebarretjes. Koffie is hier heel hip en ook de barretjes hebben vaak een heel trendy uitstraling. Bijna elke dag ploffen we wel ergens neer voor een vers gemalen koffie. En de koffie is hier echt heel lekker!
De laatste dag doen we het rustig aan en zitten veel in de parkjes. We bezoeken wel nog een eeuwen oud badhuis. Was de eerste keer, nog niet eerder gezien. Het heeft verschillende ruimtes met prachtige gewelven en kleurige marmeren vloeren. Leuk om te zien!
Het eten is ook hier geweldig. We hebben inmiddels alle traditionele gerechten wel gehad en konden er hier nog wat lokale aan toevoegen. Vooral de Beryani, brood met lamsvlees, was erg lekker. Meestal drinken we er dan een Dough bij, de lokale gekruide yoghurtdrank die nog het meeste op karnemelk lijkt. Ook vindt je overal kleine shops waar verse vruchtensap wordt gemaakt, hier zijn we vaste klant, echt heel lekker!