De overland naar Nepal - van Lhasa naar Samye

op Gepost in Tibet Hits: 2340

Dag 1, van Lhasa naar Samye. 

Keurig op tijd komt ons autootje voor de komende week de binnenplaats van het Kirey opgereden. Het is een ouder type Landcruiser dan tijdens de vorige trip (type 62). Iets meer basic dus maar verder ziet hij er goed uit. De gids heet Hishi en de driver Norsa, het zijn rustige bescheiden mannen. De weg naar Samye gaat langs de rivier en is vrij eentonig. Het wordt weer leuk als we bij de ferry aankomen. Deze brengt ons over de Bramaputra, de heilige rivier. 

Het is een heerlijk tochtje door een deltagebied wat bestaat uit zandduinen. In de verte zien we enorme zandstormen over de vlaktes gaan. Vervolgens met een oude bus door het zandduinen landschap naar het klooster. Dit klooster ligt met het dorpje erom heen echt als een oase in het landschap. Op het kloosterterrein staat een guesthouse en zo hebben we een kamer binnen de kloostermuren. Iets buiten diezelfde muren is een leuk klein restaurantje waar we heerlijk hebben gegeten.

Route Lhasa - Kathmandu

Als we het klooster zelf bezoeken blijkt er een hoge lama op bezoek te zijn. Ter ere hiervan is er een prachtige uitgebreide dienst. We hebben dit nu al een aantal malen meegemaakt maar deze slaat echt alles. Er wordt gespeeld op trommels en de toeters zoals wij ze ook hebben gekocht en in een hoek zitten twee monnikken op twee enorme grote toeters te blazen. Er komt een heel zwaar gebrom uit.
Lhasa naar Kathmandu - Samye kloosterDe lama zit op z'n troon in het midden en kijkt heel happy in het rond. Geweldig om mee te maken.
Op de vier hoeken van het komplex staan grote stupa's met tempeltjes er in. Een groep Chinesen loopt hier zingend en biddend rond. Het klinkt zo mooi dat het wel een zanggroep lijkt.
Het guesthouse heeft op de binnenplaats een pomp staan en 's avonds verzameld iedereen rond de pomp om tanden te poetsen. De meeste gasten hier zijn Tibetanen die het klooster bezoeken. Wij zijn de enige westerlingen. Een Chinees uit de groep van vanmiddag geeft als toegift nog een klein stukje opera weg op de binnenplaats. De man heeft een ongelofelijke stem en buldert door de nacht. Wat een start van de trip!