Perito Moreno

op Gepost in Argentinie Hits: 2357

Calafate is een plaatsje van niks maar staat wel boven op de toeristische kaart in Argentinië. Het is misschien wel de populairste bestemming van Argentinië, hoewel Iguazu natuurlijk ook een top attractie is. En de reden dat al die mensen hier naar toe komen is natuurlijk de gletsjer Perito Moreno een 80 kilometer van Calafate vandaan. De hoofdstraat van het plaatsje is een lange rij souvenirshops, outdoorwinkels en bureautjes die trips aanbieden naar de gletsjer. Alles wat er op en rond zo'n ijsmassa te doen is wel zo'n beetje bedacht; boottochten, grote en kleine wandelingen op het ijs, ijsklimmen, noem maar op.

De populariteit van deze ijslollie komt vooral voort uit het feit dat hij zo eenvoudig te bereiken is. Niks lang lopen of ander ongemak. De bus zet je zo voor het ijs neer. En hij is natuurlijk ook nog eens erg imposant!
Ondanks dat het hier megatoeristisch is vinden we hier toch de goedkoopste overnachting in Argentinië tot dusver. Hostel Huemul. Vernoemd naar de Patagonische herten die nog heel sporadisch voorkomen in de bergen alhier.
Wij pakken de volgende ochtend de publieke bus naar de gletsjer. De voordeligste optie, hoewel ook deze nog aardig aan de prijs is.
De toegang naar de gletsjer gaat geheel over fraai tegen de berghelling aangebouwde metalen rasters. Maakt dat het geheel wel erg massa toeristisch aandoet maar is anderzijds natuurlijk ook de enige manier om die massa bezoekers de gletsjer te laten zien zonder dat de omgeving letterlijk platgelopen wordt. Het ziet er nu heel fraai uit. Mooie wandelpaden tussen de bomen met uitzicht plateaus op de mooiste plekken.el calafate perito moreno gletsjer 20150826 1399223787


En indrukwekkend is 'ie zieker! Hoewel nog lang niet de grootste, is het zeker een enorm ijsveld. Dertig kilometer lang en bij de monding in het meer vijf kilometer breed en dik zestig meter hoog. Het is ook een van de weinige gletsjers die niet afneemt in omvang maar gelijk blijft en soms zelfs groeit. Er zit ook aardig beweging in want dagelijks schuift de massa 1 tot 2 meter verder. En dat maakt weer dat er spectaculaire brokken ijs afbreken en met veel gedonder te water gaan. Prachtig gezicht. Wel moeilijk te filmen, sta je net de ene kant op te kijken dan breekt 'ie natuurlijk net aan de andere kant af....

el calafate perito moreno gletsjer 20150825 1549862138

We treffen niet heel geweldig weer. Het is weer zwaar bewolkt boven de ijsmassa, maar gelukkig schijnt de zon af en toe nog wel wat op de voorkant. Van alle kanten gekeken op dit fraais. Veel te veel foto's gemaakt... Was weer heel gaaf!