Jaisalmer

op Gepost in India - Rajastan Hits: 2289

De trein van Bikaner naar Jaisalmer rijdt pas sinds een maand of wat op dit traject. En kennelijk moet daar nog wat extra bekendheid aan gegeven worden want zo leeg hebben we ze nog niet meegemaakt. Zijn ze normaal tot de laatste plek volgeboekt, hier hebben we op een gegeven moment de komplete wagen voor ons zelf.
Bij boeking zagen we dat er geen aircowagon was en dus gekozen voor de normale sleeperwagon. En dat blijkt in de woestijn niet zo'n heel goed idee... De eerste uren gaan nog wel qua temperatuur want we zijn vroeg vertrokken, maar er begint meteen een geweldige stofwolk naar binnen te komen. Na een uurtje of wat is alles bedekt onder een enorme laag stof. Het zonnetje straalt inmiddels ook op volle kracht en de temperatuur loopt lekker op.

peacock.jpgBlijkt er bij een loopje door de treinstellen dus wel een aircowagon in deze trein te zitten! En ook deze is vrijwel leeg dus we slepen snel ons hele handeltje naar de koele schone omgeving. De twee mannetje's die aan de andere kant van de wagon zitten komen meteen aangesneld en blijken de conducteurs te zijn. Er moet uiteraard bijgelapt worden en we maken een dealtje zodat het restant van de rit in elk geval koel is!
Gelukkig is Jaisalmer naar Indiaase begrippen heel relaxed. De meeste touristen die hier komen doen dat vooral voor een cameltrip in de woestijn en het slome tempo van die bultjongens heeft de bevolking ook een beetje over genomen. Geen hectiek.

 

sunsetpoint.jpgOok hier in Jaisalmer is weer een groot woestijnfort met binnen de hoge rode muren de oude stad met z'n steegje's en vele shops. Nieuw kleed(je) gescoord. Leuk plaatsje om te verblijven. Als het een beetje begint te schemeren een riksja naar het sunsetpoint genomen. Mooi uitzicht over de stad richting het fort. En deze heuvel is inmiddels ontdekt als oneindige geldstroom want je betaald natuurlijk wel voor dit uitzicht. Maar het is er gelukkig niet minder fraai om. De hoge muren van het fort kleuren steeds roder om uiteindelijk in een terracotta kleur te eindigen en te verdwijnen in het donker.

 

bellissima.jpgJaisalmer ligt in het uiterste westen van India. Het meest westelijk gelegen stadje van India om precies te zijn. Vlak bij de grens met Pakistan. En aangezien India en Pakistan nogal eens overhoop hebben gelegen gonst het hier nog van de militaire activiteit. Luchtmachtbases, raketlanceerinstallatie's, en heel veel militaire helden uit het verleden op een sokkel bij een kruispunt om maar wat te noemen. Meevallertje is dat het leger ook wat belangrijke wegen in de regio onder haar hoede heeft en dat deze dus prima zijn. En dat komt weer uit met de busrit naar Jodhpur, zes uurtje's door de Thar woestijn!